21 listopada 2014 | 2 komentarzy

Tydzień włoski – Klasyczna włoska pizza Margherita

Dziś czas na odrobinę szaleństwa i odstępstwo od dietetycznego jedzenia. A, że mamy piątek i zbliża się weekend to pewnie przepis na klasyczną pizzę margheritę przypadnie Wam do gustu:)Ta klasyczna neapolitańska pizza została tak nazwana na cześć królowej Margherity di Savoia. Jej podstawą jest bardzo cienkie ciasto. Zreszta nie wiem jak Wy, ale ja takie lubię najbardziej:)

Składniki

Na ciasto do pizzy
szczypta cukru
15g świeżych drożdży
250gram mąki
150ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek,

Na sos do pizzy
1 puszka pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku
1 kulka świeżej mozzarelli, pokrojone w cienkie plasterki
10-15 liści bazylii

5013636212_7d28f6c953

Sposób przygotowania

W kubeczku dobrze mieszamy 3 łyżki ciepłej wody, cukier i drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut.    W międzyczasie  w dużej misce przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy wodę i  3 łyżki oliwy. Wlewamy mieszankę z wyrośniętymi i dobrze mieszamy rękami, dodając w razie potrzeby  wodę i mąkę. Ważne jest  aby uzyskać miękką konsystencję. Ugniatamy ciasto do około 10-15 minut. Przykrywamy miskę wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.

Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy sos. Na początku blendujemy pomidory z puszki.  Rozgrzewamy oliwę w rondelku na średnim ogniu i ostrożnie dodajemy sos pomidorowy i oregano.  Dusimy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulki i bardzo cienko rozwałkowujemy i umieszczamy na  blaszce do pizzy posmarowanej oliwą. Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący a ser lekko złoty. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypujemy ją listkami bazylii. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta i mamy dwie pyszne pizze na miłe spotkanie w gronie znajomych:-)

medium_2613901222

Smacznego!  By żyć zdrowo trzeba jeść z głową:)

  • Pychota! Lubię pizze 🙂

  • Anastazja

    Przepysznie wygląda i bardzo chętnie przyrządzę w domu 🙂 Ciekawy blog kulinarny! Uwielbiam włoskie jedzenie, a widzę tu o wiele więcej takich przeoisów, super. Przy okazji zapraszam na swoją stronę http://www.prominet.com.pl