27 czerwca 2013 | 2 komentarzy

Detoks z zielonym koktajlem ze szpinaku i jarmużu

Jak dla mnie najbardziej skutecznym sposobem by dostarczyć sobie dużej dawki witamin i minerałów jest przygotowywanie pysznych smoothies. Smoothies i koktajle, które odkryłam w tym roku są mieszanką zielonych warzyw i owoców. Poprostu uwielbiam je.
Zielone napoje uzyskują piękne żywe kolory z chlorofilu, który jest we wszystkich warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta włoska, selera i sałaty. Taki koktajl oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, dotlenia krew i zwiększa poziom energii. Jest naprawdę pyszny!
Dziś przygotowałam sobie koktajl na bazie szpinaku i jarmużu.
Składniki:
1/2 szklanki wody
1 filiżanka świeżego szpinaku
1 filiżanka świeżego jarmużu
pół melona
1 jabłko
sok z 1 cytryny
opcjonalnie można dodać 1 łyżkę lnu
opcjonalnie posiekana kolendra i natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Dodać wodę jarmuż i szpinak do blendera i zmiksować na niskich obrotach
2. Dodać pokrojonego melona i jabłko i zmiksować na wysokich obrotach
3. Dodać kolendrę i pietruszkę  i sok z cytryny

 

  • Ze szpinaku jeszcze nie robiłam… Muszę kiedyś spróbować 🙂

  • mniam, wygląda pięknie. Ten zielony kolor mnie zachwyca 🙂 inspirujące zdjęcie.