30 marca 2015 | 1 komentarz

Jajka w koszulce

Czy  jajko gotowane na twardo plus majonez, to jedyna opcja na podanie jajka na wielkanocnym stole? Alternatywą mogą być jajka w koszulce. Mają niesamowity smak, są dużo zdrowsze, wyglądają bardzo świątecznie  i nie są trudne do wykonania.

Możemy je podawać na wiele sposobów ze szparagami, zieloną fasolką, z pomidorami,  sałatkami   kaparami, sardynkami, kanapkami.  Tak naprawdę to jak je podamy zależy tylko od naszej fantazji i wyobraźni. Można je jeść  na śniadanie, lekki lunch lub kolację.

f430741127413b24c0d5de57508d03cf

Oto,  czego potrzebujemy i jak ugotować jajko w koszulce:

– Jajka

– Szeroki garnea (nie koniecznie głęboki)

– Woda

– Ocet winny

– Łyżka

– Łyżka cedzakowa

– Miseczka

Do garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody dodajemy ocet (mniej więcej 1-2 łyżki na litr wody) i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Jajko wbijamy do miseczki, a następnie z jak najmniejszej wysokości wlewamy je do gotującej się  wody.

Ostrożnie, przy pomocy łyżki zgarniamy pływające w wodzie białko – chodzi o to, by delikatnie pomóc sobie w formowaniu kształtu jajka. Gotujemy jajko około 1,5 minuty, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową. Po przekrojeniu żółtko w środku powinno być cały czas płynne, natomiast otaczające je białko – całkowicie ścięte.

I co zdecydujecie się na podanie jajka w koszulce podczas zbliżających się świąt?