Bezglutenowe i dietetyczne naleśniki gryczane
Naleśniki z mąki gryczanej różnią się smakiem i teksturą od tych tradycyjnych z mąki pszennej. So nieco twardsze, ale bardzo, bardzo smaczne i w dodatku bardzo bardzo zdrowe. Idealne dla wszystkich, którzy chcą schudnąć i dla osoób na diecie bezglutenowej.
Warto też dodać, że mąka gryczana, posiada wiele wartości odżywczych i ma niski indeks glikemicznym (40). Charakteryzuje się dużą zawartością magnezu , potasu i fosforu, a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku i ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza. Ma też sporo wapnia. Jest genialnym źródłem błonnika i nie zawiera glutenu!
Tak więc naleśniki z takiej mąki na pewno będą zdrowe i dietetyczne. Do tego według mnie smakują lepiej niż te pszenne.Do tego dowolny farsz. Najlepszy będzie ten wytrawny, ale próbowałam też na słodko z truskawkami i były równie pyszne. A dziś naleśniki gryczane z pomidorami, rukolą i serkiem ricotta.
Składniki
250 g ricotty
10 zielonych oliwek
zioła: bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek