Makaron z tuńczykiem i kaparami
Temperatura ostatnio zrobiła się prawie zimowa, a to sprawia, że częściej w moim menu królują dania ciepłe, rozgrzewające i dające dużo energii. Takie są dla mnie zupy i makarony pod różnymi postaciami. Dziś podzielę się z Wami przepisem na makaron z tuńczykiem, cytryną i kaparami. Będzie na pewno pysznie i zdrowo!
Co do kaparów to nie w każdym daniu mi one smakują, ale w tym zestawieniu nadają całemu daniu bardzo fajnego smaku. Najlepiej użyć do tego dania makaronu penne lub rigatonii. Ja użyłam pełnoziarnistego spaghetti bo tylko taki miałam akurat w domu.
Składniki na 4 porcje:
400g makaronu pełnoziarnistego penne, rigatonii lub innego
2 puszki tuńczyka
250g pomidorków koktajlowych
2 łyżki kaparów
4 łyżki oliwy z oliwek
250g pomidorków koktajlowych
2 łyżki kaparów
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
sól, czarny pieprz
świeża posiekana bazylia
świeża posiekana bazylia
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy tuńczyka i smażymy ok. 2 minuty
3. Dodajemy pomidorki koktajlowe, kapary, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Delikatnie wszsytko mieszamy.
4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu.
5. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy bazylią. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę.
6. Podajemy od razu.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy tuńczyka i smażymy ok. 2 minuty
3. Dodajemy pomidorki koktajlowe, kapary, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Delikatnie wszsytko mieszamy.
4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu.
5. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy bazylią. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę.
6. Podajemy od razu.