29 sierpnia 2014 | 3 komentarzy

Pomidory faszerowane komosą ryżową i warzywami

Często wracam do domu po godzinie osiemnastej i wtedy problemem jest co by tu zjeść na kolację, aby żołądek cieszył się sytością, a jednocześnie by była ona lekka i łatwostrawna. Dziś więc propozycja na idealną, nietuczącą i łatwostrawną kolację, aczkolwiek to danie nadaje się również na obiad, a także może być świetnym dodatkiem do ryby, czy mięsa.

Składniki

pół szklanki komosy ryżowej
8 średniej wielkości pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana czerwona cebula
1 mała cukinia
garść liści jarmużu
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanych świeżych ziół, bazylia i tymianek
sół, pieprz do smaku
2 łyżki startego parmezanu

pomidorki faszerowane

Sposób przygotowania

Gotujemy komosę ryżową według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem i odstawiamy na minimum 5 minut.W międzyczasie  każdego pomidora ścinamy wierzch, łyżeczką wydrążamy miąższ uważając by nie uszkodzić skórki. Odkładamy pomidory na 20 minut na papierowy ręcznik przecięciami do dołu, by odciekły.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy cebulę i czosnek i doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez około minutę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, wydrążony miąższ z pomidorów, jarmuż, sól, pieprz do smaku i posiekane zioła. Wszystko mieszamy przez około 2 minuty.
Pomidorki wypełniamy na dnie łyżka komosy ryżowej a następnie przygotowanymi warzywami. Na wierzchu posypujemy parmezanem.Przekładamy je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego delikatnie oliwą z oliwek, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20-30 min. Podajemy na ciepło.

IMG_4230