Spaghetti z łososiem i brokułami
Aby zdrowo się odżywiać warto sięgać bo produkty świeże, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Białko, dobre tłuszcze i węglowodany powinny być podstawą naszych posiłków. Dlatego też jem dużo świeżych ryb, mnóstwo sałatek i warzyw, spaghetti lub inny makaron pełnoziarnisty, oliwę z oliwek.
Łosoś, brokuły i spaghetti to moja kolejna propozycja szybkiego i zdrowego posiłku. Gwarantuję, że będzie smakowało wszystkim domownikom w tym panom opornym na tzw „zdrowe dania”. Nie znam osoby, która by nie kochała tego dania. Taki obiad lub kolacja to doskonałe źródło Omega 3, witaminy C i żelaza. Aby podkręcić metabolizm możecie na samym końcu posypać płatkami chili i dodać trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. To danie jest po prostu pyszne! A jeśli zrobicie za dużo świetnie będzie smakować następnego dnia na zimno! Możecie zapakować go do lunch boxa i mieć pyszny posiłek w pracy!
Składniki
50g wędzonego łososia
100g brokuł
70g pełnoziarnistego spaghetti
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
platki chilli
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy al dente w dużym garnku. W ciągu ostatnich 4 minutach gotowania dodajemy brokuły.
Po ugotowaniu, odcedzić spaghetti i brokuły i skropić oliwą.Dorzucić łososią pokrojonego na kawałki, skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Na końcu w razie potrzeby i w zależności od preferencji smakowych dodać sól, czarny pieprz, płatki chili.