16 lipca 2014 | Brak komentarzy

Quinoa lub kasza jaglana z sałatką grecką

Latem, gdy mamy tak piękną pogodę i temperatury są bardzo wysokie zawsze staram się przygotowywać takie posiłki by były lekkie, pyszne, pożywne, łatwe i szybkie do przygotowania, a jednocześnie by zadowolić wszystkich domowników. Kocham dania, które wymagają niewielkiej ilości gotowania, krojenia, rozdrabniania i mieszania.

A dzisiejszy obiad taki właśnie jest. Grecką sałatka z komosą ryzową-Quinoa przygotujecie  w ciągu 20 minut. Jeśli chcecie możecie też użyć kaszy jaglanej, będzie równie pyszna. Ta sałatka to doskonałe źródło białka i zdrowych węglowodanów. Jeśli użyjecie komosy to wszystkie zawarte w niej składniki będą mieć bardzo niski indeks glikemiczny.

W każdej wersji, a więc i z komosą i z jaglanką jest  idealna dla wegetarian i wszystkich na diecie bez glutenu. Możecie ją jeść jako główny posiłek lub jako dodatek do jakiegoś kurczaka lub ryby.

image116

Składniki

180 gramów komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
500ml wody
1/2 pokrojonego w kostkę ogórka
1/2 małej pokrojonej czerwonej cebuli
200g pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
80g czarnych oliwek
100g sera feta pokrojonego w kostkę
1/2 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka suszonego oregano

image115

Sposób przygotowania

Komosę ryżową-quinoa należy dobrze wypłukać we wrzątku a następnie w garnku z wodą doprowadzić do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć ogień do minimum i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Gdy quinoa się ugotuje, należy ją pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu, należy umieścić ją w dużej misce i dodać pokrojone warzywa.
W osobnej miseczce przygotowujemy dressing. W tym celu należy połączyć oliwę z oliwek i oregano, a następnie je dobrze wymieszać i dodać do quinoa. Na samym końcu dodajemy ser feta i jedyne co nam pozostaje, to cieszyć się smakiem naszej zdrowej sałatki.

Share