Sałatka z truskawkami i rukolą
Sezon truskawkowy w pełni i truskawki jem w każdej możliwej konfiguracji! Nie mogło też i zabraknąć wytrawnej sałatki. Truskawki z octem balsamicznym w towarzystwie rukoli to pyszne danie na upalne dni. Jesli ktoś nie lubi rukoli, choć nie wiem czy takie osoby się znajdą, to może ją zastąpić świeżym, młodym szpinakiem.
Dzisiejsza propozycja to moja ulubiona mieszanka – rukola + truskawki + kozi ser czyli pieprzne liście, kremowy ser i słodkie i soczyste owoce. Do tego ocet balsamiczny i ulubione orzechy, mogą być włoskie, pekan lub pokrojone migdały. Mniami. Skusicie się?
Składniki
80g rukoli
200g truskawek
80g sera koziego
2 łyżki orzechów
sól i pieprz
2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Na talerzu położyć sałatę, dodać truskawki pokrojone w plasterki i polać octem balsamicznym. Posypać świeżo zmielonympieprzem i delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem kozim i orzechami. Dosolić do smaku.