20 listopada 2014 | 3 komentarzy

Tydzień włoski – Toskańska sałatka z tuńczykiem

Ci co czytają  mojego bloga od dawna wiedzą, że uwielbiam sałatki. Nie byłabym więc sobą, gdybym będąc w Toskanii nie odkryła czegoś pysznego. Stąd też dzisiejszy przepis na  toskańską sałatkę z tuńczykiem.  Ta kolorowa sałatka jest idealnym i sycącym daniem zarówno na  obiad jak i na kolację. Ja najbardziej lubię ją  podawaną obok stosu zielonych liści sałat- może to być sałata lodowo, rukola, szpinak lub jakikolwiek dowolny miks.

Składniki

1 puszka białej fasolki
1 puszka tuńczyka w zalewie z wody
2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
odrobina soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

4301842c-1af3-43d6-9719-c6d9ca932755.Full

Sposób przygotowania

Fasolkę i tuńczyka odsączamy i mieszamy razem. Dodajemy  natkę pietruszki, cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, orzechy włoskie, sól i pieprz. Podajemy na liściach sałat lub na stosowanych kawałkach chlebka pełnoziarnistego. Mniami!

Spróbujcie koniecznie-Smacznego!  By żyć zdrowo trzeba jeść z głową:)

Share
  • Anna Choińska

    Uwielbiam takie połączenie 🙂

  • Madeleine

    ojejku uwielbiam takie cuda kulinarne, chyba w najbliższym czasie wypróbuję przepis i myślę, że w swojej wersji dodam do tego jarmuż 🙂 pozdrawiam!

    • BeautyandBlossom

      Jarmuż jak najbardziej pasuje, też taką wersję robiłam:)