Tydzień włoski – Toskańska sałatka z tuńczykiem
Ci co czytają mojego bloga od dawna wiedzą, że uwielbiam sałatki. Nie byłabym więc sobą, gdybym będąc w Toskanii nie odkryła czegoś pysznego. Stąd też dzisiejszy przepis na toskańską sałatkę z tuńczykiem. Ta kolorowa sałatka jest idealnym i sycącym daniem zarówno na obiad jak i na kolację. Ja najbardziej lubię ją podawaną obok stosu zielonych liści sałat- może to być sałata lodowo, rukola, szpinak lub jakikolwiek dowolny miks.
Składniki
1 puszka białej fasolki
1 puszka tuńczyka w zalewie z wody
2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
odrobina soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Fasolkę i tuńczyka odsączamy i mieszamy razem. Dodajemy natkę pietruszki, cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, orzechy włoskie, sól i pieprz. Podajemy na liściach sałat lub na stosowanych kawałkach chlebka pełnoziarnistego. Mniami!
Spróbujcie koniecznie-Smacznego! By żyć zdrowo trzeba jeść z głową:)