Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#29- Piątek
O tym, że właściwa dieta jest bardzo ważnym elementem zdrowego trybu życia, nie muszę już chyba nikogo zapewniać. Tak naprawdę właściwe odżywianie to 80% sukcesu w walce o wymarzoną figurę i płaski brzuch. Tak więc jeśli marzycie o pięknie wyrzeźbionym brzuszku to musicie zmienić swój sposób odżywiania. Wiem, że bardzo ciężko jest zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości. Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-) Mam nadzieję, że te zdjęcia dodatkowo Was zmotywują!
Ale zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#29- Piatek
Śniadanie – 3 łyżki quinoa czyli komosy - 180g jogurtu greckiego, garść pistacji , borówki , pół dużej brzoskwini , 1 łyżeczka żurawiny
Lunch/Obiad – Warzywa z woka – przepis tu (klik)
Przekąska – surówka z 2 marchewek, jednego jabłka, łyżki otrębów, 2 włoskich orzechów i soku wyciśniętego z połowy pomarańczy do tego dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego. Marchewki i jabłko ścieramy na grubej tarce, posypujemy otrębami, pokruszonymi orzechami i polewamy sokiem z pomarańczy.
Kolacja – Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
,1 mały, zielony ogórek,
1/2 żółtej papryki
, duża garść mieszanki sałat, 1/2 małej czerwonej cebuli
, 1 jajko,
2 łyżki oliwy z oliwek
, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
koperek do posypania.
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Ogórka, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, jajko ugotowane n na twardo pokroić w ósemki. Na talerzu ułożyć sałatę, następnie tuńczyka, pokrojone warzywa i jajko. Zmieszać składniki sosu, polać sałatkę i posypać koperkiem.