Tydzień włoski – Lasagne ze szpinakiem
Dziś, kontynuując tydzień kuchni włoskiej, przepis na danie które zapewne każdemu kojarzy się z Italią- lasagnia. U mnie w wersji z serkiem ricotta i ze szpinakiem. Danie jest dość proste w wykonaniu. Świetnie nadaje się na obiad dla dwojga, dla rodziny. A jeśli jesteście singlami to co zostanie, będzie równie dobrze smakowało odgrzane nastepnego dnia.
Składniki
250 gram sera ricotta
1 szklanka startego sera mozzarella,
1 szklanka startego sera żółtego
1 jajko, lekko roztrzepane
1 paczka zamrożonego szpinaku, rozmrożonego, posiekanego i dobrze odsączonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 słoik sosu pomidorowego
9 płatów makaronu lasagne
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ° C. W dużej misce mieszamy ricotta, 1/2 szklanki mozzarelli, 1/2 szklanki startego sera, jajko, szpinak, sól, pieprz i oregano. W innej misce mieszamy pozostały ser. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym cienko oliwą z oliwek układamy warstwowo : makaron/sos pomidorowy /makaron/mieszanka ricotta i szpinak/ i powtórzyć tak dwa razy. Pamiętajmy, że płaty makaronu muszą na siebie nachodzić . Na końcu posypujemy serem z drugiej miseczki. Wlewamy 1 szklankę wody wokół krawędzi naczynia, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 75 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut i podajemy.
Smacznego! Kochani by żyć zdrowo trzeba jeść z głową:)