Tydzień włoski – Tiramisu w wersji lekkiej
Dziś już ostatni przepis w tygodniu włoskim. Podzieliłam się z Wami kilkoma przepisami, które zdobyłam we Włoszech, w toskańskim organicznym gospodarstwie agroturystycznym. Moi gospodarze uwielbiali gotować, byli zawodowymi kucharzami a zarazem też pasjonatami dietetyki i zdrowego, ekologicznego stylu życia. Zawsze przygotowując kolację dla swoich gości patrzyli aby wszystkie produkty były świeże, z ich własnej uprawy, bądź od lokalnych gospodarstw, ale także by wszystkie danie były właściwie zbilansowane. Wiadomo, że klasyczny deser tiramisu bazuje na serku mascarpone. Jednak choć pyszny i kremowy, serek mascarpone jest bardzo, bardzo tłusty. Ma zazwyczaj ponad 50% tłuszczu, we Włoszech dochodzi nawet do 80%. Dlatego też pokazali mi jak można zrobić pyszne tiramisu bez użycia serka mascarpone, a tylko i wyłącznie śmietany kremówki. Deser będzie równie pyszny a dużo lżejszy.
Składniki na 12 filiżanek tiramisu
4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki likieru amaretto
250 ml świeżej śmietany kremówki
kakao w proszku
36 podłużnych biszkoptów
kawa
Sposób przygotowania
Jajka należy oparzyć, umieszczając je na 10 sekund w gotującej wodzie. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i amaretto, ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania, jednocześnie ubijając wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać konsystencję budyniu. Uzyskaną masę odstawiamy od ostygnięcia.
W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę i w oddzielnym naczyniu białka na sztywną pianę. Gdy masa budyniowa jest już wystudzona, dodajemy ją do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Do tego dodajemy ubite białka i ponownie wszystko mieszamy.
Na dnie deserowych naczynek układamy pierwszą warstwę kremu, następnie umieszczamy na to trzy biszkopty namoczone przez kilka sekund w kawie i to przykrywamy kolejną warstwą kremu. Posypujemy delikatnie kakaem i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.