16 października 2014 | 2 komentarzy

Moje wakacje w Toskanii

Ostatni tydzień spędziłam w Toskanii.  Od pierwszego dnia pobytu zakochałam się w tym magicznym miejscu.  To dla mnie miejsce wyjątkowe. Godzinami  zachwycałam  przepięknymi wiejskimi krajobrazami z charakterystycznymi  willami, do których wiodą aleje cyprysowe i bardzo smakowitą, tradycyjną kuchnią. Cyprysy, gaje oliwne i uprawy winorośli, kamienne domy i miasteczka na wzgórzach, tak zapamiętam to miejsce.

IMG_5051

Każdy dzień tutaj płynął swoim zwolnionym rytmem. Najpierw śniadanko w naszym ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym, gdzie wszystkie produkty pochodziły z własnej uprawy a bazylię do pomidorków rwaliśmy prosto z  ogródka, a potem zwiedzanie, zwiedzanie i jeszcze raz zwiedzanie oraz smakowanie toskańskich specjałów. Przemieszczaliśmy się samochodem i często zdarzało się nam zatrzymać samochód na środku wąskiej, krętej drogi i  podziwiać widoki.

19892aaf_original

Toskania ma wiele przepięknie zachowanych miast, etruskich, średniowiecznych i renesansowych, a w każdym z nich jest  coś fantastycznego do zobaczenia i do spróbowania.

  • Pienza – architektoniczna perła w zapierającym dech w piersiach wiejskim krajobrazie, znana z najlepszego sera Pecorino
  • Montepulciano – miejscowość rozsławiona przez doskonałe Vino Nobile di Montepulciano. Etruski centralny rynek Piazza Grande nie ma sobie równych w całej Italii. To tutaj kręcone były reklamy Nissana czy Fiata.

IMG_5202

  • Montalcino – wśród wzgórz obrośniętych winoroślą produkuje się jedno z najsłynniejszych w świecie czerwonych win Brunello di Montalcino.

IMG_5138

  • Cortona – jest to miasteczko, które zainspirowało Frances Mayes do napisania “Pod słońcem Toskanii” i „Bella Toskania” – nic dodać nic ująć.

IMG_5126

  • Chianti – Fascynujące pokryte drzewami oliwkowymi i winoroślami wzgórza, małe miasteczka z kamiennymi domkami i kdrogi. Jeden z najpiękniejszych regionów Toskanii, znany z wina Chianti i fascynującej Sieny. Poza tą średniowieczną perłą warto odwiedzić mniejsze miejscowości – w szczególności degustacją wina kuszą urokliwe miasteczka takie jak Castelina in Chianti, Greve in Chianti, Gaiole in Chianti i Radda in Chianti. Produkowane tu wino Chianti Classico ma najwyższą możliwą apelację.

IMG_5230

  • Siena – z niezwykłym placem głównym w kształcie wachlarza, na którym odbywają się Palio – tradycyjne wyścigi końskie. A w ratuszu można obejrzeć unikalne – pierwsze o tematyce świeckiej freski braci Lorenzetti z cyklu „O dobrych i złych rządach”. Fantastyczny środowy targ dostarcza wszystkich lokalnych specjalności, takich jak kwiaty cukinii, które nadziewa się mięsnym farszem i piecze. Tu można kupić unikatową kapustę cavolo nero o czarnych liściach.

IMG_5144

  • Pisa – słynna z powodu krzywej wieży Campanile, która nie może upaść od przeszło 800 lat. Wśród wąskich uliczek znajdziemy liczne małe sklepiki, w których można się zaopatrzyć w lokalne delicje:rigatino – konserwowany boczek i Salame de cinghiale – salami z drobno zmielonego chudego i tłustego mięsa dzika.

IMG_5060

  • San Gimignano – najlepiej zachowane średniowieczne miasteczko w Toskanii otoczone murem z 13-toma wieżami, których pierwotnie było 70 i służyły nie tylko do obrony, ale także stanowiły symbol statusu. Z ich powodu nazywane jest Manhattanem Włoch. Jednak światowy rozgłos miasteczku przyniosły sprzedawane w lodziarni przy rynku lody uznawane za najlepsze na świecie. Są aksamitnie puszyste i zachwycają intensywnymi, naturalnymi smakami.

IMG_5162

  • Florencja – kolebka renesansu w sztuce i architekturze. Warto odwiedzić  ją dla zjawiskowej katedry Il Duomo, widoku romantycznego mostu oraz sklepów ze skórą i odzieżą z najlepszych domów mody. Trudy zwiedzania i zakupów można osłodzić kawą z kawałkiem panforte – bardzo ciemnym piernikiem z orzechami i bakaliami. Na łąkach wokół miasta,  pasie się doskonałej rasy bydło chianina. Powstają z niej serwowane w każdej tutejszej restauracji bistecca alla Fiorentini – steki po florencku. Piecze się je na ruszcie, z kostką, muszą mieć minimum 3 cm grubości. Soli się je dopiero po upieczeniu. Mięso jest tak miękkie, że można je jeść łyżeczką. A gdy popijemy Chianti Classico – niebo w gębie!

IMG_5252

  • Livorno – Toskania sięga od zachodu wybrzeży morza Tyrreńskiego. Na bazie świeżych ryb i skorupiaków z tego portu powstaje słynna zupa rybna o nazwie cacciucco. Warto jej spróbować właśnie tam, gdzie robi się ją ze świeżo złowionych ryb. Koniecznie trzeba spróbować Torta di ceci – jest to rodzaj placka pieczonego z mąki zrobionej z cieciorki.

IMG_5326

Polecam to miejsce każdemu kto chce odpocząć, naładować akumulatory, cieszyć się pięknymi krajobrazami i zapomnieć o wszystkich problemach dnia codziennego!

  • Różowa Klara

    Nic dziwnego, że się zakochałaś! 🙂

  • Sylwia x

    Zazdroszczę wycieczki.