18 października 2014 | 3 komentarzy

Toskania od kuchni

Toskania to raj dla smakoszy. Zresztą jak całe Włochy, to region słynący z doskonałej kuchni i wyśmienitych win znanych na całym świecie. Tutejsza kuchnia, choć wyróżnia się prostotą, jest prawdziwą sztuką. Podstawowe składniki większości potraw to oliwa z oliwek, warzywa, rośliny strączkowe, grzyby oraz świeże zioła.  To w nich przede wszystkim tkwi tajemnica sukcesu włoskiej kuchni. Na pewno zadowoleni będą tu znawcy mięs, wędlin i serów.
Uwielbiam odkrywać i smakować tradycyjnej kuchni kraju, którego odwiedzam. Dlatego też rezygnuję z hoteli alll inclusive by być jak najbliżej tego co jedzą miejscowi. I jak się okazuje kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti.

1ecc8280_original

A co jedzą w Toskanii?

– sery Pecorino świeże lub długo sezonowane z marmoladami: z zielonych pomidorów, pepperoncino, figi, karmelizowanym selerem naciowym

– wędliny: salami, prosciutto, mortadela, salceson

– kiełbasy i szynki ze świń odmiany Cinta Senese

– fiori di zucca-  kwiaty cukinii

– Pane Toscana – biały chleb bez dodatku soli

– trufle – pasty z trufli lub na przykład makaron z truflami i grzybami porcini

– domowe makarony

– befsztyk po florencku

– dziczyznę

370c7f71_original

Ponieważ mieszkaliśmy w gospodarstwie agroturystycznym postanowiliśmy skorzystać z jego dobrodziejstw i gościnności naszych gospodarzy. Ich farma oparta była w całości na produktach organicznych. Pomidory, bakłażany, cukinie, zioła, oliwki, winogrona, wszystko to rosło w ogrodzie tuż za naszym oknem. Główne posiłki jedliśmy wieczorami tutaj z innymi gośćmi i z naszymi włoskimi gospodarzami, którzy dla nas gotowali. Mogliśmy się dzięki temu poczuć jak w prawdziwej włoskiej rodzinie.

625b4962_original-1

I tak prawdziwa włoska kolacja składa się z czterech dań. Na przystawkę najczęściej podawany jest  włoski klasyk czyli bruschetta w rozmaitych wydaniach, deska  wędlin lub serów Pecorino w towarzystwie gruszki i miodu,  surowe jarzyny z oliwą do maczania lub grillowe albo marynowe w occie bakłażany czy cukinie a także sałatka Panzanella czyli pomidory z kawałkami chleba.

IMG_5091

Główna część posiłku podzielona jest na pierwsze i drugie danie.  Na pierwsze serwują przeważnie makaron. Od klasycznego z sosem pomidorowym i czosnkiem albo samego z oliwą i pepperoncino po wariacje z ragu albo z serami Pecorino lub Parmezanem.W Toskanii rządzi grubszy i niesuszony makaron Pici.

IMG_5322

Co mnie też zdziwiło w Toskanii jadają również zupy.  Najsłynniejsza to  Ribollita zawiera fasolę, kapustę,warzywa i cząstki chleba.

IMG_5092

Jedliśmy też pyszną zupę z ciecierzycy i pomidorów, oraz z dyni i tymianku.

IMG_5296

Danie drugie to głównie pozycje mięsne z wołowiny albo dziczyzny. Naczelne miejsce zajmuje Bistecca Fiorentina czyli stek z kością T-bone, podawany  krwisty i doprawiony wyłącznie szczyptą soli i ewentualnie kroplą oliwy. Mieliśmy też okazję spróbować dziczyzny.

IMG_5297

Wśród deserów znajdziemy tu powszechną w całych Włoszech panna cottę  i tiramisu oraz ale także miękkie ciasto z orzechami pinii, twarde herbatniki z migdałami – Cantuccini, Brutti e Buoni- ciasteczka z migdałami i orzechami.

tumblr_mw7vj7qBpQ1qa0q6zo1_1280

Idealnym dodatkiem do dań są oczywiście wyśmienite toskańskie wina jak słynne chianti czy brunello i malvasia.

Podsumowując, toskańska kuchnia to przede wszystkim bogactwo znakomitych warzyw wykorzystywanych na różne sposoby,  makarony, aromatyczne mięsa i według toskańczyków najlepszy chleb we Włoszech. Mniami!

dieta, redukcja, odchudzanie, Toskania, podróże kulinarne Toskania, co jeść w Toskanii, blog o zdrowym stylu zycia i zdrowym odżywianiu

  • makaron, tiramisu, chlebek tak owszem, ale jak dla mnie za dużo mięsa. Mimo tego z przyjemnością zwiedziłabym Toskanię:)

    • Wiesz też się zdziwiłam, że oni tam jedzą tyle mięsa. Ja też na co dzień wole opcje dań warzywnych, ale w trakcie wakacji uwielbiam próbować nowych rzeczy i przyglądać się temu jak i co ludzie jedzą:)

  • ElizabethLawess93 .

    Takie pyszności, że aż nie wiem na, które danie pierwsze szukać mam przepisu 🙂