Toskania od kuchni
Toskania to raj dla smakoszy. Zresztą jak całe Włochy, to region słynący z doskonałej kuchni i wyśmienitych win znanych na całym świecie. Tutejsza kuchnia, choć wyróżnia się prostotą, jest prawdziwą sztuką. Podstawowe składniki większości potraw to oliwa z oliwek, warzywa, rośliny strączkowe, grzyby oraz świeże zioła. To w nich przede wszystkim tkwi tajemnica sukcesu włoskiej kuchni. Na pewno zadowoleni będą tu znawcy mięs, wędlin i serów.
Uwielbiam odkrywać i smakować tradycyjnej kuchni kraju, którego odwiedzam. Dlatego też rezygnuję z hoteli alll inclusive by być jak najbliżej tego co jedzą miejscowi. I jak się okazuje kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti.
A co jedzą w Toskanii?
– sery Pecorino świeże lub długo sezonowane z marmoladami: z zielonych pomidorów, pepperoncino, figi, karmelizowanym selerem naciowym
– wędliny: salami, prosciutto, mortadela, salceson
– kiełbasy i szynki ze świń odmiany Cinta Senese
– fiori di zucca- kwiaty cukinii
– Pane Toscana – biały chleb bez dodatku soli
– trufle – pasty z trufli lub na przykład makaron z truflami i grzybami porcini
– domowe makarony
– befsztyk po florencku
– dziczyznę
Ponieważ mieszkaliśmy w gospodarstwie agroturystycznym postanowiliśmy skorzystać z jego dobrodziejstw i gościnności naszych gospodarzy. Ich farma oparta była w całości na produktach organicznych. Pomidory, bakłażany, cukinie, zioła, oliwki, winogrona, wszystko to rosło w ogrodzie tuż za naszym oknem. Główne posiłki jedliśmy wieczorami tutaj z innymi gośćmi i z naszymi włoskimi gospodarzami, którzy dla nas gotowali. Mogliśmy się dzięki temu poczuć jak w prawdziwej włoskiej rodzinie.
I tak prawdziwa włoska kolacja składa się z czterech dań. Na przystawkę najczęściej podawany jest włoski klasyk czyli bruschetta w rozmaitych wydaniach, deska wędlin lub serów Pecorino w towarzystwie gruszki i miodu, surowe jarzyny z oliwą do maczania lub grillowe albo marynowe w occie bakłażany czy cukinie a także sałatka Panzanella czyli pomidory z kawałkami chleba.
Główna część posiłku podzielona jest na pierwsze i drugie danie. Na pierwsze serwują przeważnie makaron. Od klasycznego z sosem pomidorowym i czosnkiem albo samego z oliwą i pepperoncino po wariacje z ragu albo z serami Pecorino lub Parmezanem.W Toskanii rządzi grubszy i niesuszony makaron Pici.
Co mnie też zdziwiło w Toskanii jadają również zupy. Najsłynniejsza to Ribollita zawiera fasolę, kapustę,warzywa i cząstki chleba.
Jedliśmy też pyszną zupę z ciecierzycy i pomidorów, oraz z dyni i tymianku.
Danie drugie to głównie pozycje mięsne z wołowiny albo dziczyzny. Naczelne miejsce zajmuje Bistecca Fiorentina czyli stek z kością T-bone, podawany krwisty i doprawiony wyłącznie szczyptą soli i ewentualnie kroplą oliwy. Mieliśmy też okazję spróbować dziczyzny.
Wśród deserów znajdziemy tu powszechną w całych Włoszech panna cottę i tiramisu oraz ale także miękkie ciasto z orzechami pinii, twarde herbatniki z migdałami – Cantuccini, Brutti e Buoni- ciasteczka z migdałami i orzechami.
Idealnym dodatkiem do dań są oczywiście wyśmienite toskańskie wina jak słynne chianti czy brunello i malvasia.
Podsumowując, toskańska kuchnia to przede wszystkim bogactwo znakomitych warzyw wykorzystywanych na różne sposoby, makarony, aromatyczne mięsa i według toskańczyków najlepszy chleb we Włoszech. Mniami!