Grillowany stek z tuńczyka ze smażonym jarmużem
Dawno już nie było na blogu żadnego przepisu i pomysłu na zdrowy posiłek. Ostatnio jestem dość zajęta, późno wracam do domu i jedyne co przygotowuję to naprawdę proste i szybkie dania, na które przeznaczam góra 30 minut. Ponieważ jarmuż to taka zimowa roślina nie byłabym sobą gdybym nie korzystała z jego właściwości smakowych i zdrowotnych. Ma wyrazisty smak i sporą ilością wartości odżywczych. Zawiera potężną porcję witamin A, C i K, a także składników mineralnych – wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi oraz manganu. Pomaga również utrzymać prawidłową wagę – sam w sobie jest niskokaloryczny, a przy tym ułatwia przemianę materii. Z kolei grillowany stek z tuńczyka to idealna propozycja na obiad dla nawet najbardziej zapracowanych osób.Stąd też pomysł na dzisiejszy obiad czyli pieczonego tuńczyk ze smażonym jarmużem.
Składniki na jedną porcję
3-4 liście jarmużu
4-5 pieczarek
filet z tuńczyka
olej i oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
sól,
pieprz
brązowy ryż
Sposób przygotowania
Tuńczyka należy doprawić solą, czarnym pieprzem, natłuścić odrobiną oleju z obu stron i zgrillować na patelni prze około 10 minut.
Liście jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plastry i smażymy z czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek.
W międzyczasie gotujemy brązowy ryż i mamy pyszny i zdrowy obiad.
Smacznego!