Jak przygotować deskę serów?
Deska serów to według mnie fajny pomysł na przekąskę. Idealnie sprawdza się na spotkanie ze znajomymi czy też wieczór we dwoje.
Taki sposób konsumowania serów wymyślili Francuzi – koneserzy serów. Deskę serów najlepiej podawać tuż po głównym daniu, ale przed podaniem deseru.Ser neutralizuje pokarmy o kwaśnym odczynie, a do takich zalicza się mięso. Ser również czyści zęby i kubki smakowe, w ten sposób przygotowuje organizm do odczuwania nowych smaków.
Przygotowując deskę z serami pamiętajcie, żeby sery wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby ich temperatura podczas podawania była tylko 3 stopnie niższa od pokojowej. Do stworzenia takiej przekąski potrzebujemy:
- Drewnianej deski
- Kilka gatunków sera
- Dodatki
Tworząc deskę serów wybierajmy gatunki sera tak, żeby różniły się między sobą twardością i intensywnością smaku., przy ich wyborze kierujemy się własnymi upodobaniami – warto jednak zadbać o ich różnorodność, wtedy danie będzie ciekawsze i będzie się efektowniej prezentować.
Jaki rodzaj sera wybrać?
- ser pleśniowy (np. Lazur, gorgonzola, brie)
- ser półtwardy (np. cheddar)
- ser miękki o intensywnej woni (np. romadur)
- ser miękki (np. parmezan)
- ser kozi
- ser wędzony
- ser z dodatkami np. suszoną żurawiną, ziołami, pieprzem, grzybami
Układając sery na desce nalezy zachować odpowiednią odległość pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów. W ten sposób nie zmieszają się smaki i aromaty.
Ser możemy podawać z różnymi dodatkami. Idealne dodatki do sera:
- winogrona,
- jabłka,
- gruszki,
- oliwki,
- suszone pomidory,
- kapary,
- orzechy
- konfitura owocowa np z żurawiny lub warzywna np z cebuli
- bagietka,
- białe pieczywo pszenne, żytnie,
- krakersy
- masło,
- wino.
Smacznego!