03 lutego 2017 | 6 komentarzy

Co warto mieć w kuchni? Moja lista zdrowych zakupów

W zeszłą sobotę, gdy robiłam listę zakupów  pomyślałam, że taka lista może być też przydatna dla Was, czytelników mojego bloga. Poniżej przedstawiam zatem listę składników, które warto mieć w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli chcemy prowadzić zdrowy tryb życia. Jest to lista  tych produktów, które uzupełniam co tydzień i na których bazuje przygotowując moje codzienne posiłki jak i tych można bez problemu długo przechowywać w szafce. Mam nadzieję, że taka lista pozwoli Wam stworzyć swoją bazę zdrowych produktów, czy też przyda Wam się w uzupełnianiu spiżarek.

IMG_0502 (1)

Moja lista zdrowych zakupów:

Produkty uzupełniane co tydzień:

 

  • chleb żytni razowy
  • jajka kurze
  • jogurt grecki
  • kefir, 2% tłuszczu
  • mleko roślinne
  • ser mozzarella
  • ser twarogowy chudy
  • ser, parmezan,
  • cytryna
  • pomarańcze
  • awokado
  • banan
  • gruszki
  • jabłka
  • kolendra, świeża
  • koperek
  • świeży pstrąg
  • tuńczyk w wodzie
  • łosoś, atlantycki, dziki, świeży
  • łosoś, wędzony
  • bataty
  • brokuły
  • brukselka
  • cebula
  • cieciorka
  • cukinia
  • czosnek
  • imbir korzeń
  • jarmuż
  • marchew
  • papryka czerwona,
  • pietruszka, korzeń
  • natka pietruszki
  • pomidory
  • rukola
  • sałata masłowa
  • sałata rzymska
  • seler naciowy
  • szczypiorek
  • szpinak
  • warzywa mrożone: zielony groszek, fasolka szparagowa, mieszanki warzywne

 

nuts1

Produkty do przechowywania:

  • pestki dynii
  • masło migdałowe, ewentualnie z innych orzechów
  • migdały, łuskane
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • nasiona słonecznika
  • musztarda
  • czekolada gorzka 70% lub więcej
  • kakao 16%,
  • miód
  • morele suszone
  • śliwki suszone
  • bazylia suszona
  • bazylia świeża
  • czosnek
  • chili pieprz
  • curry w proszku
  • cynamon mielony
  • imbir mielony
  • kurkuma mielona
  • majeranek suszony
  • ocet balsamiczny
  • pieprz biały
  • pieprz czarny
  • sól biała
  • tymianek suszony
  • pomidory w puszce
  • kasza jaglana
  • kasza pęczak,
  • kasza gryczana
  • komosa ryżowa,
  • amarantus
  • otręby owsiane
  • płatki owsiane zwykłe
  • siemie lniane
  • nasiona chia
  • makaron pełnoziarnisty
  • ryż brązowy, długoziarnisty
  • mąka żytania
  • mąka migdałowa
  • tahini
  • sos sojowy
  • herbata zielona
  • herbaty ziołowe: pokrzywowa, rumianek, melisa, mięta
  • olej kokosowy extra virgin
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek

 

 

  • Ja odrzucam jednak żółte sery…

  • Bardzo zbliżona lista do mojej, z wyjątkiem jarmużu (nie umiem przekonać się do jego smaku) i amarantusa – mam go spory zapas 🙂

  • Marteczka

    W kuchni warto jeszcze mieć olej lniany, jest rewelacyjny dla naszego organizmu, tylko trzeba pamiętać, żeby kupować dobry jakościowo i odpowiednio go przechowywać. Wszystko o jego właściwościach zdrowotnych i dietetycznych jest opisane http://olejedlazdrowia.pl/olej-lniany-leczy-uzdrawia/ tutaj. Więc gdyby ktoś chciał zgłębić temat to zachęcam do przeczytania, albo poszukania sobie po prostu na internecie. U mnie olej lniany jest w codziennej diecie, polecam stosować go nawet jako zamiennik tranu 🙂

  • Bardzo fajne, zbudowanie bazy znacznie ułatwia później pracę w kuchni