Białko w diecie – 5 produktów będących najlepszym źródłem protein
O tym, że białko jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się oraz rozbudowujących masę mięśniową nie trzeba nikomu mówić. Każdy kto choć raz rozpoczynał odchudzanie lub chciał jeść lepiej i zdrowiej wie, że proteiny dają uczucie sytości oraz znacząco pobudzają metabolizm.Białko jest budulcem mięśni. Stanowi 75% masy mięśniowej. Dodatkowo jest niezbędne do regeneracji i odbudowy zużytych tkanek. Białko to także podstawowy składnik płynów ustrojowych. Bierze udział w odtruwaniu organizmu.
Nie ma więc wątpliwości, że odpowiednia ilość białka, czyli protein, jest niezbędna do funkcjonowania i rozwoju naszego organizmu. Spożycie białek przez osobę dorosłą powinno wynosić 10-15% zapotrzebowania energetycznego, co odpowiada ok. 0,75 g na 1 kg masy ciała dziennie. Dzienna dawka białka dla 70-cio kilogramowego mężczyzny powinna wynosić 50-60 g, a dla 55-cio kilogramowej kobiety odpowiednio 40-50 g. By zapewnić swojemu organizmowi niezbędną ilość tego składnika należy do diety wprowadzać produkty, które zawierają tenże składnik.
Oto top 5 produktów, które zawierają największe ilości białka.
1. Jajka
Średnie jajko mieszczące się w dłoni dorosłego człowieka, zawiera około 6 g protein. Znacząca ich ilość pochodzi z białka. Proteiny te są łatwo przyswajane przez organizm. Dietetycy zalecają, by jedząc jajka unikać w diecie produktów, które zawierają kwasy nasycone.
2. Kurczak i indyk
Mięso z kurczaka czy indyka to rewelacyjne źródło białka. Zawiera ono zdecydowanie mniej kwasów nasyconych niż tradycyjna wieprzowina. Mięso z kurczaka lub indyka to świetne źródło witaminy B6 o raz B12. Mięso z kurczaka i indyka często nazywane jest mięsem fitnessu, gdyż stanowi główny składnik diety osób dbających o sylwetkę.
3. Ryby
Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne. Ryby to również świetne źródło łatwo trawionych węglowodanów oraz kwasów Omega-3. Dietetycy szczególnie polecają gatunki takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk. Pamiętać jednak należy, że niektóre ryby mogą zawierać rtęć i lepiej nie spożywać ich częściej niż 2 razy w tygodniu.
4. Nasiona i orzechy
Orzechy i nasiona to jedne z najzdrowszych przekąsek. Są bogate w białka oraz tłuszcze korzystne dla organizmu. Niektóre orzechy, jak np. migdały, bogate są w kwasy jednonasycone, które mają korzystny wpływ na serce. Niestety nasiona i orzechy są wysokokaloryczne, dlatego w ciągu dnia nie powinno się spożywać ich więcej niż zmieści się w dłoni.
5. Twaróg
Biały ser to źródło dużej ilości białka oraz wapnia. Ilość białka zróżnicowana jest w zależności od marki twarogu, jednakże zawsze warto go spożywać. Najzdrowsze twarogi powstają z mleka odtłuszczonego, dlatego warto przez zakupem czytać etykiety produktu.