Co zamiast cukru? Zamienniki cukru
Powiem Wam, że na rynku jest naprawdę sporo zdrowych zamienników cukru. I nie nie chodzi mi słodziki, aspartam i inne chemiczne substancje, których wpływ na zdrowie jest kontrowersyjny.
O to one:
Ksylitol
Ksylitol jest bardzo popularnym zamiennikiem cukru, posiada też bardzo podobną jak on strukturę białych kryształków. Uzyskiwany jest z drzewa brzozy stąd nazywany jest cukrem brzozowym. Swoja sławę zawdzięcza mniejszej niż biały cukier liczbie kalorii i niskiemu indeksowi glikemicznemu, czyli po jego spożyciu nie podnosi się gwałtownie poziom glukozy we krwi, jak po spożyciu tradycyjnego cukru. Co więcej ksylitol ma właściwości prozdrowotne: zmniejsza ryzyko osteoporozy, ma działanie prebiotyczne (ochrania jelita), zapobiega próchnicy zębów oraz różnym infekcjom i grzybicom. Pamiętajcie jednak o umiarze, gdyż ma on właściwości przeczyszczające. Maksymalna dzienna ilość to 3 łyżeczki.
Miód
To skarb natury. Ale pamiętajcie jest słodszy od cukru, zawiera też więcej kalorii (100 g to 320–330 kcl). Jednakże to źródło minerałów i enzymów, poza tym nie zaburza równowagi
mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Fruktoza i glukoza, to główne składniki, które są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Posiada multum właściwości prozdrowotnych. Pomaga między innymi ukoić nasze nerwy, a także obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność, pomaga w przeziębeniu. Z uwagi na prozdrowotne właściwości jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do gorących potraw i napojów, ponieważ wtedy traci swoje właściwości. Do wad miodu można także zaliczyć jego stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, który oscyluje w granicach IG50-70, przez co nie do końca nadaje się dla osób odchudzających, a jedynie dla tych, które po prostu chcą odżywiać się zdrowo. Warto także zwracać uwagę na źródło pochodzenia miodu. Bardzo często można spotkać sztucznie wytwarzany miód, o którym nie można powiedzieć, że jest w jakikolwiek sposób zdrowy.
Syrop klonowy
Wytwarzany jest z soku z drzew klonu, tradycyjna od lat metodą. Syrop klonowy jest bogaty w mikroelementy, przeciwutleniacze oraz zawiera sporo węglowodanów (polecany sportowcom i osobom aktywnym). Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz przeciwcukrzycowe. Ma mniej kalorii niż miód, dlatego może być jego świetnym zamiennikiem. Jednak tak samo jak z miodem, niemożna przesadzać z syropem klonowym, ponieważ może on podnosić poziom cukru we krwi, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG 65).
Stewia
Jest ona najmniej kalorycznym zamiennikiem cukru. Liście stewii zawierają ok. 10% glikozydów stewiolowych, które są około 300 razy słodsze niż cukier. Stewia nie powoduje próchnicy zębów, otyłości, nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Cukier kokosowy
Pochodzi z Azji, gdzie od dawna jest bardzo szeroko stosowany. Od czasu do czasu warto wprowadzić go do swojej kuchni, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG35, dla porównania IG zwykłego cukru to IG70) oraz zawiera wiele antyoksydantów, aminokwasów, minerałów i witamin. Jego minusem może być może być niewiele mniejsza liczba kalorii w porównaniu do zwykłego cukru.
Daktyle i inne suszone owoce
Jak dla mnie na słodką przekąskę idealne są suszone owoce a zwłaszcza daktyle. W składzie daktyli znajduje się błonnik, który stopniowo uwalnia energię i szybciej zaspokaja apetyt.
Mam nadzieję, że ten wpis Wam się przyda i pomoże Wam wybrać odpowiednik dla siebie. Macie już swoich ulubieńców? Czego używacie zamiast cukru?