26 stycznia 2017 | 7 komentarzy
Pierwszą rzeczą, jaką robię rano gdy idę do kuchni jest wypicie szklanki wody. Wodę lekko podgrzewam i dodaję do niej wyciśnięty sok z jednej cytryny lub z limonki. Woda z cytryną zdrowo pobudza nasz organizm do całodniowej pracy i oczyszcza wątrobę.
Śniadanie 8.00
Śniadanie to dla mnie obowiązkowy posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj jest ono dosyć duże i bardzo pożywne. Zawsze dbam o to by zapewniało mi energię na wiele godzin. Najczęstszym śniadaniowym wyborem są u mnie owsianki, jaglanki, amarantusanki itp. Poniżej owsianka na mleku migdałowym z jabłkiem, cynamonem, odrobiną imbiru, migdałami, siemieniem lnianym, łyżką ziaren słonecznika i pestek dyni.
Po śniadaniu ok 9.00 rano zawsze piję kawę, czarną albo z mlekiem migdałowym.
Drugie śniadanie 12.00
To czas kiedy jem owoce lub orzechy, np. dwa jabłka, pomarańcze, mandarynki garść orzechów.
Obiad 16.00
Kolacja 19.30 – 20.00
Na kolację najczęściej jem sałatki. Mix sałat, pół awokado, sok z cytryny, zioła
Podsumowanie:
Moje jedzenie musi być:
- Proste – nie lubię skomplikowanych przepisów
- Szybkie do przygotowania – nie lubię spędzać zbyt dużo czasu w kuchni
- Zdrowe – tzn. pełne składników odżywczych
- Pożywne – tak, abym za chwilę nie była głodna
W posiłkach, które jem na co dzień główną rolę odgrywają warzywa,owoce, pełnoziarniste makarony, kasze i dobre tłuszcze. Zwykle jem trzy duże posiłki i jedną małą przekąskę. Taki sposób jedzenia sprawdza się u mnie najlepiej. Nie podjadam pomiędzy posiłkami, a jedynie napoje, które zazwyczaj piję, to mnóstwo wody i przeróżnych ziołowych herbat.